Ευχαριστήριο - Άγιος Μάμας : Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Έχουν περάσει περισσότερα από 13 χρόνια από τότε που ο ξεκινήσαμε την ανάπλαση της περιοχής του  Αγίου Μάμα, αυτού του μοναδικού κάλλους τοπίου του χωριού μας.

Παρόλες τις δυσκολίες, λόγω της κρίσης, αρχή έγινε με  το περίπτερο του «Συλλόγου Αυτοβοήθεια»  αριστερά των πηγών, του πέριξ αυτών χώρου  και ακολούθησαν τα μπεζεστένια (κεραμοσκεπή, αμμοβολή, αρμολόι).

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πέργκολα για την στέγαση του χώρου της Γιορτής της Μπουκουβάλας.

Σε επόμενο χρόνο κτίστηκε πετρότοιχος πάνω από τα μπεζεστένια ώστε τα βρόχινα να μην καταλήγουν σε αυτά.

Το 2018 ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Πηγής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ξεκινήσαμε ήδη την ανάπλαση και ανάδειξη της Πηγής της Βάγιας και του περιβάλλοντος χώρου της (καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου, κτίσιμο διπλού τοιχίου με πέτρα περιοχής  στη νότια πλευρά προς το εκκλησάκι του Αγιάννη, βελτίωση της σκάλας καθόδου στην πηγή, επιδιόρθωση του κατεστραμένου τοιχίου προς δυσμάς, αρμολόι). Βελτίωση του πέριξ του κεντρικού πλατάνου τοιχίου που είχε καταστραφεί από το μεγάλωμα του πλάτανου.

Το φετινό καλοκαίρι, μετά από 2 χρόνια απραξίας λόγω την πανδημίας, έγινε  η ανάπλαση-ανάδειξη όλου του χώρου από τις πηγές μέχρι τα παλιά σφαγεία με προοπτική να φθάσουμε μέχρι τον νερόμυλο και την νεροτριβή. Πέραν του καθαρισμού δημιουργήθηκε ένας πρότυπος και μοναδικού κάλλους χώρος αναψυχής, προς ευχαρίστηση των φίλων της φύσης και του χωριού μας.

Η περιοχή του Αγίου Μάμα μαζί με τα φαράγγια και τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στο Βόρειο Ταύγετο αποτελεί πλέον  πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, που πέραν της ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Ευχαριστίες σε όλους τους πολυπληθείς φίλους και χορηγούς του Συλλόγου για την οικονομική βοήθειά τους.

Όμως είναι ιδιαίτερη υποχρέωση μας να αναφέρουμε και να  ευχαριστήσουμε με την παρούσα τον κ. Άθα Κουρκούλη, τους Μπάμπη και Άβα Μπασκουρέλλου, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Καστορείου, τον Λάμπρο Μουτή, τον Χρήστο Κορτζή, την Ειρήνη Δαγριτζίκου, τον Γιάννη Αρφάνη, τους Νίκο Παπαηλίου-Λεωνίδα Σταρόγιαννη και Παναγιώτη Ρουσάκο, τον Γιάννη Μερεκούλια, Βασίλη Λιναρδάκη, Γεωργία Σκαρμούτσου  για την ευγενική χορηγία τους.

Επίσης τους Νίκο Σκαφιδά , Κώστα Σκαφιδά και Τάκη Ι. Μουτή για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Τους φίλους Παναγιώτη Αλειφέρη, Γιώργη Λιακόπουλο, Θόδωρο Αλαφόγιαννη και Δημήτρη Ξυδογιαννόπουλου για έμπρακτη προσφορά τους.

Ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες και στους φίλους και συνεργάτες  στο Σύλλογο Πανάγο Χρ. Βασιλείου, Μανώλη Μαρκουράκη, που σχεδόν επί 2μηνο εργάστηκαν ασταμάτητα, διότι χωρίς τις πλάτες τους στην κυριολεξία,  θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο.  

Επίσης να ευχαριστήσουμε την Τοπική Κοινότητα και το Δήμο Σπάρτης  για την συνεργασία τους.

Τέλος να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο Πρόεδρο Παναγιώτη Κραμποβίτη, που είχε συλλάβει την ιδέα αυτού του εγχειρήματος.

Το Δ.Σ.